İşitmenize Dikkat Etmeniz İçin 7 İpucu
İşitme, çevrenizdeki dünyayı anlamanıza ve onunla bağlantı kurmanıza izin verdiği için en önemli duyulardan biridir. Aynı zamanda sağlıklı ve bol bir yaşam sürmenin ayrılmaz bir parçası olan denge, koordinasyon ve konuşmayı da etkiler. Ancak, birçok insan işitme duyusu bitene kadar kıymetini bilmez. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.
İşitme Duyusunun Önemi
İşitme duyunuz bir kez gittiğinde, genellikle onu geri almak mümkün değildir. Bu nedenle, kulaklarınızı ne pahasına olursa olsun korumalısınız. Gerekli önlemleri alır ve düzenli kontroller yaptırırsanız, uzun yıllar boyunca işitme sağlığınızı koruyabilirsiniz. İşitme duyunuzun kaybı konuşmayla da doğduran alakalı olduğundan dolayı hayat kalitenizi aşırı derecede düşürür. Ayrıca yaşlandıkça işitme ve diğer duyularınız körelmeye başlar. İşitme duyunuza şimdi dikkat edin ve aşağıdaki ipuçlarıyla daha uzun yıllar sağlıklı kalın.
İşitmenizi Nasıl Korursunuz?
İlaç Kullanımını Tartış: Bazı ilaçlar ototoksiktir, yani kulağınıza zarar verebilir ve işitme kaybına neden olabilirler. Bu olaylar en çok günde iki veya daha fazla ilaç alan yaşlı erişkinlerde görülür. Bununla birlikte, aspirin gibi yaygın ilaçlar kulaklarınıza zarar verebilir. Bu nedenle, özellikle zaten kulak çınlaması veya benzer bir işitme sorunu yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir.
Pamuklu Çubukları Kullanmayın: İyi hissettirebilir, ancak kulaklarınızı pamuklu çubuklarla temizlemek, kulak kirini kulağınıza daha derine itebilir ve işitme duyunuzu boğabilir. Bu çubukları çok fazla içeri sokarsanız, kulak zarınıza zarar verebilir ve enfeksiyona veya kalıcı işitme kaybına neden olabilirsiniz.
Gürültüye Maruz Kalmayı Sınırlayın: Gürültüye bağlı işitme kaybı, dünya çapında yaklaşık 1,3 milyar insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Bununla birlikte, özellikle sık sık ara vererek ve kulaklarınızın iyileşmesi için zaman vererek gürültüye maruz kalmayı sınırlandırırsanız, bu olaylar büyük ölçüde önlenebilir. Bu nedenle gürültülü ortamlarda dikkatli olmalı ve işitme kaybını önlemek için gerekli önlemleri almalısınız.
Kulaklarınızı Kuru Tutun: Bazen yüzerken veya banyo yaparken kulağınıza su kaçabilir. Bu aşırı nem, bakterilerin kulak kanalınıza daha kolay girmesine izin verir. Bu durum işitme duyunuzu engelleyen veya daha kötü bir enfeksiyona neden olur. Kulaklarınızı nazikçe kurutmak için bir havlu kullanın veya suyu boşaltmak için başınızı eğin. Yüzücü kulak tıkacı takarak önleyici tedbirler almak da işitme duyunuzu koruyabilir.
Kanınızı Pompalayın: Egzersiz, vücudunuzun hemen hemen her bölgesi için faydalıdır, ancak aynı zamanda kulaklarınız için de iyi olduğunu biliyor muydunuz? Yürümek, koşmak, bisiklete binmek ve zıplamak gibi kardiyo-yoğun hareketler, kalp atış hızınızı yükseltir ve kanınızın pompalanmasını sağlar. Oksijen açısından zengin kan, kulaklarınız da dahil olmak üzere vücudunuzun her santimine gider ve böylece en yüksek kapasitede çalışmaya devam ederler. Ne kadar sık egzersiz yaparsanız, işitme duyunuz o kadar sağlıklı olur, bu yüzden kalkın ve hareket edin.
Stres Düzeylerini Yönetin: Stres ve kaygı vücudunuzda hasara yol açar. Bununla birlikte kulak çınlaması ve işitme kaybı ile bağlantılıdır. Meditasyon ve yoga gibi zihin-beden uygulamaları ile adrenalin seviyenizi düşük tutun ve stres tepkinizi sakinleştirin.