Vücutta Yakılan Yağlar Nasıl Dışarı Atılır?

Vücutta Yakılan Yağlar Nasıl Dışarı Atılır?

Kilo verirken çoğu kişi tarafından vücutta yakılan yağlar hangi yollarla ve nasıl vücudun dışına atılır sorusuna cevap aranır. Yağ ısıya mı dönüşür? Yağın ısıya dönüşmesi kütlenin korunumu kanuna aykırı olduğu için böyle bir şey mümkün değildir. Madde sadece füzyon tepkimeleri sonucunda enerjiye dönüşebilir. Enerji alımınız azaldığında vücudunuz enerji açığını karşılayabilmek için yağ depolarınızdaki yağın ihtiyacı olduğu kadarını kullanır. Bu kullanılan yağ metabolik olaylar sonucunda vücuttan atılır. Vücuda alınan yiyeceklerdeki yağ, vücutta adiposit adındaki hücrelerde trigliserid şeklinde depolanır. Trigliserid üç çeşit atomdan oluşur: Karbon, hidrojen ve oksijen. Trigliserid ayrıştığı zaman yüzde 20 kadarlık moleküler olan kısmı suya, geriye kalanı karbondiokside dönüşür. Su olarak ter ve gözyaşı ciltten atılırken idrar boşaltım sisteminden atılır. Karbondioksit olarak ise nefes ile ciğerlerden atılabiliyor. Araştırmacıların gözlemlerine göre 10 kg yağ kaybedilebilmesi için 8,4 kg'ın karbondiokside dönüştürülüp akciğerlerden dışarı atıldığını kalan 1,6 kg'ın da vücut sıvıları yoluyla vücuttan atıldığını gözlemlemişlerdir. Vücutta dışkı, idrar nefes ve diğer vücut sıvılarıyla yapılan oksidasyon sonucu üretilen su ile kilo kaybı için ana boşaltım organının akciğerler olduğu bilinmektedir. Yetişkin bir bireyin gün içinde toplam 18 bin kez nefes alıp vermesi en az 2 bin gram karbondioksitin dışarı atılması anlamına gelmektedir. Bu da kilo kaybının neredeyse 3'te 1'ine denk gelmektedir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Sporun Yağların Vücuttan Atılmasına Katkısı

Bir saatlik dinlenme yerine yapılacak orta tempoda koşu veya bisiklet egzersizi yapıldığında vücuttan daha fazla karbon atomu atılır. Yani zayıflama hedefi için yedikleriniz ve yaktıklarınız arasında bir denge oluşturmanız gerekmekte ve hayatınızda düzenli olarak spora yer açmanız gerekmektedir. Yağlar yavaş yakıldığından sporunuzun yoğunluğunu buna göre ayarlamanız gerekir. Yağların yanmaya başlaması için egzersiz hiç durmadan 15-20 dakika sürdürülmelidir.

Sindirim Sistemine Geri Dönemeyen Yağlar


Vücudumuzda depolanmış olan yağ veya kaslar ve buna benzer sindirim sistemi dışında kullanılmış maddeler tekrardan sindirim sistemine geri dönüş yapamazlar. Yaktığınız yağlar vücuttan karbondioksit ve su olarak dışarı atılır. Bu anlamda yakılan yağların vücuttan atılmasını sağlayan ana organ akciğerlerdir.